MMCCLXXXVII På biblioteket förändras allt och inget

I går var det avskedsfika för en av mina favoritkolleger på Stadsbiblioteket som går i pension om en vecka. En av cheferna och hon själv sammanfattade hennes 30-åriga gärning över tårtassietterna i det fullsmockade lunchrummet och konstaterade att hon är en av dem som kom till ett manuellt bibliotek, med kortkatalog och utan vare sig låneautomater eller Google, och lämnar en genomdatoriserad arbetsplats.

Google var för övrigt en snackis under min praktik på Internationella biblioteket under bibliotekarieutbildningen hösten 2000, det var väl ungefär då Sverige slutade använda Altavista och började googla och bibliotekarieyrket på allvar började kräva en ny typ av informationssökningsexpertis.

På ett sätt – eller många – har det hänt otroligt mycket i boktemplet på Sveavägen, som slog upp portarna för snart 90 år sedan. Å andra sidan finns ju de grundläggande funktionerna kvar. Där finns en boksamling tillgänglig för alla. All grundläggande service är kostnadsfri. Till och med en sådan basal funktion som läsplatser – bord och stolar – är fortfarande enormt efterfrågad. Biblioteksidén är still going strong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s