MDCLXII Festivalvandring: Från cell till galgbacke

IMG_7039

Om vandringen: Ledd av en stadsmuseikollega, Lin. Start vid Södermalmstorg, slut vid Mäster Mikaels gata. Om brott och straff i Stockholms tidiga historia. En kort och koncis tur.

Det här har jag lärt mig: Räknar man om den medeltida avrättningsfrekvensen i Stockholm till dagens folkmängd skulle man avrätta fyra personer om dagen.

Kommentarer och reflektioner: Den här vandringen, som flera andra, gick jag i sällskap med Lena, och jag tror att vi kom fram till att Lin var den bästa av de guider vi gick med. Flera olika typer av guider hade engagerats till de olika Kulturfestivalvandringarna, nämligen visningsvana och pålästa medarbetare från Stadsmuseet eller motsvarande institution, inhyrda guider som tar sig an ett ämne utan att kunna det sedan innan och slutligen personer som kan sitt ämne, men som i allmänhet inte guidar. Den här gången fick vi alltså gå med den förstnämnda sorten, och uppenbarligen hade hon räknat med att få frågor och att kunna besvara dem, för trots att hon tog sig an en mängd frågor hölls vandringen under den utmätta tiden.

Det verkar som att jag kan läsa och höra hur mycket som helst om gångna tiders brott och hemskheter i Stockholm utan att någonsin känna att jag behärskar området, med tanke på hur mycket nytt och för mig okänt som kommer fram hela tiden. Ibland undrar jag om det helt enkelt är ett väldigt stort pussel med väldigt många pusselbitar, eller om det faktiskt finns lite olika uppgifter om hur det egentligen var och att det är de olika gissningarna och slutsatserna jag får ta del av vid olika tillfällen. Helt enkelt kan det ju inte vara att veta varför och hur folk hade ihjäl varandra för några hundra år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s