MCDXLV Stockholms historia, 15 hp

20140213-010049.jpg
Det blir tufft men kul att kombinera jobbet med en kurs i Stockholms historia på universitetet. Några tankar efter första föreläsningen.

– Ljuvlig känsla att komma in i hörsalen (rätt ful men funktionell) full av studenter i blandade åldrar. Efter sex år som Uppsala-student tog det mer än ett år som förvärvsarbetande i Stockholm att komma över att jag inte längre pluggade.

– Under Uppsala-tiden fanns det inget Facebook, Twitter eller Instagram att kolla och uppdatera under bensträckaren på tio minuter. Inte bloggade jag heller. (Fast egentligen gjorde jag det, skrev dagbok utformad för att kunna läsas av andra. Det fanns bara inget enkelt sätt att publicera den.)

– Delar av det föreläsaren pratade om, om Stockholms äldsta historia, visste jag faktiskt sedan innan. Han talade dessutom mycket varmt om ett av mina skötebarn, nämligen Stockholmskällan.

– På morgonen hemma funderade jag på om jag skulle ta med datorn eller inte. Antecknar studenter på egen dator nuförtiden? Men jag packade aldrig ner den, och inte hade jag något annat att anteckna med och på, utöver mobilen, så för säkerhets skull knyckte jag med mig både block och penna från Stadsmuseet (ska återbördas, givetvis, minus två blad). Jag såg ingen med dator, däremot ett antal kollegieblock. Old school.

4 tankar om “MCDXLV Stockholms historia, 15 hp

 1. Hur har du tid egentligen?! Nåväl, det här äventyret ser jag fram emot att läsa fortsättningen på.

  De där tiominuterspauserna, ja. Som man kunde använda till att lära känna varandra. Det gör folk alltså inte längre?

  Säg att du räckte upp handen och talade om för föreläsaren att du ligger bakom Stockholmskällan! Hur festligt hade det inte varit?

  Och: Stadsmuseet har väldigt fina anteckningsböcker till försäljning, har jag hört. *blink blink* Man behöver således inte stjäla block.

  Lycka till med det här!
  /A

 2. Tack!

  Det här tilltaget är mitt eget påhitt, men det har förstås att göra med att jag har hamnat på ett Stockholmsprofilerat bibliotek utan att formellt ha lärt mig något om Stockholm. Så för att känna mig något mindre dum och göra ett bättre jobb som Stadsmuseimedarbetare menade jag att det var en bra idé att gå en kurs. Okej, sa chefen, och jag får nu en studiedag i veckan för att plöja de 2745 sidorna kurslitteratur fram till den andra av två hemtentor i mitten av maj. Föreläsningarna och övrig lästid hamnar förstås på min så kallade fritid. Men – spelar roll. På tisdagar, min annars enda jobbfria vardagskväll utan annat fast åtagande, har jag ju ofta hängt på Kulturhuset eller Stadsbiblioteket för att höra en författare eller något liknande. Nu blir det istället en hörsal på Frescati. I mitt jobb får man köra fortbildning hela veckan, after hours! Bitter? Ja, lite, jag jobbar mycket gratis. Falskt bitter? Hm, en aning. Är en för nyfiken själ för att någonsin sluta förkovra mig. Har inga hämningar. Går på föreläsningar om allt från kaffets väg till Sverige till antikens tandvård. (Sant.)

  Nä, jag var svenskt osocial och höll mobilen framför nosen hela rasten. Om det hade varit en mindre grupp, som kanske också skulle ses lite oftare … Men nu kommer det att vara en folkmassa i en stor sal under tio tisdagskvällar. Och inte heller informerade jag föreläsare och kursdeltagare om mina insatser för Stockholmskällans tillblivelse, uppbyggnad och fortsatta existens. Jag myste istället i tysthet och övertygade mig själv om min egen betydelse i sammanhanget.

  Ja. Ibland blir kommentaren lika lång som bloggposten.

 3. Jag älskar ju att du är så nyfiken, att du aldrig tycks få nog av att lära dig saker, vare sig det är föreläsningar eller stadsvandringar. Där är den stora skillnaden mellan oss och det är så fint att få en inblick i det som ligger långt från sig själv. Det ger bränsle till mina egna fantasier.

  /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s