DCCC Tornvisning i Storkyrkan


I helgen inföll sommarens sista Storkyrkotornvisning. Jag och Anna B var där. Vi, resten av gruppen och guiderna gick in genom den här lilla dörren, som vetter mot slottet.


På vägen upp kollade vi klockor. En fick provklämta.


Så här såg det ut på en ovanligt luftig plats under uppstigningen. Guiden pekar ut något intressant. På vägen upp fick vi höra ganska hemska historier om hur människor i gamla tider, till exempel fångar, bott i tornet och utfört olika arbetsuppgifter, som att klämta i klockan, vilket gjorde en döv, och spana ut över nejden som brandvakt. Kallt och eländigt var det.


Och så var vi äntligen uppe, efter att ha gått över 200 branta trappsteg. Här syns Nobelmuseets (alltså gamla Börshusets) tak i förgrunden. I det ljusa huset på vänster sida ligger Stadsmissionens café och tornet till höger tillhör Tyska kyrkan.


Coola tak, coola takterrasser.


Anna med bland annat Bondeska palatset (i vitt) och Stadshuset i bakgrunden.


Eftersom Anna har ett särskilt urmakeriintresse för närvarande lyckades hon snacka in sig hos guiden, som sa att vi kunde låta resten av gruppen gå före ner från tornets utsiktsplats och så skulle han släppa in oss i det lilla rummet där tornets urverk finns. Funkar fortfarande.


Guiden förklarar med stor inlevelse.


Sedan gick jag och Anna och fikade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s