MMCCCLXXV Makedonsk gammal kyrka i solnedgång

Av någon anledning blev jag i dag påmind om när Annika och jag, under vårt kringluffande på Balkan tio dagar i maj 2010, bodde över två nätter i ett rum med vidunderlig utsikt över Ohrid-sjön och Makedoniens mest fotograferade kyrka. Jag önskar att jag hade namnet på stället vi bodde på. Det var ett privat hem där två eller kanske tre rum på övervåningen hyrdes ut. Vi hittade adressen i vår guidebok, en Bradt, om jag minns rätt, men det bebodda området nära sjön bestod av ett virrvarr av små gångvägar och trappor, så det var inte så enkelt som att leta upp gatuadressen på en karta. Men vi frågade oss fram, det fanns ett ledigt rum, vi betalade det måttliga priset och upptäckte pangutsikten.

Minnet fick mig att öppna Google Maps i mobilen och titta efter en kyrka vid Ohrids strand. Den var lätt att hitta. Och till min förtjusning kom den helt till sin rätt i street view-läge, där fotografen råkat eller valt att dokumentera promenaden längs den stenlagda gångvägen i gyllene solnedgång.

Det finns en liten svensk Wikipedia-text om den 700 år gamla Sankt Johannes kyrka i Kaneo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s