MCMLXXIV Idun 1911

Eftersom jag aldrig bemannat på tidskriftsavdelningen i annexet men förr eller senare förmodligen behöver göra det gick jag över Spelbomskans torg för att kolla vem som satt bakom disken och be om en introduktion. Det var Kristina och hon visade både söktrick i katalogen och vad man hittar i magasinen. En bit in i det ena magasinet, det mer sällan besökta, pekade hon på raden med stora inbundna Idun-volymer, veckotidningen som gavs ut 1887-1963, och nästan precis där hon pekade stod volymen för 1911. Jag visste precis hur första numret det året såg ut, eftersom jag läser upp en text ur det, skriven av Elin Wägner, i Helenas och mitt Kungsgatanhistoriska föredrag, samtidigt som jag visar en bild hämtad från Göteborgs universitetsbiblioteks digitaliserade version av tidskriftsnumret. Jag tog genast ut boken och slog upp numrets framsida. En häftig känsla att se och känna på ett tvättäkta pappersexemplar. När det var nyutkommet och lästes av husmödrar, i januari 1911, var Kungsgatan just framsprängd och 26 november samma år skulle den invigas, åtminstone dess östra del, trots att det knappt fanns någon bebyggelse på plats. Bristen på bebyggelse längs den blivande paradgatan är också just vad Elin Wägner skriver om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s