MCMXLVI Hör och häpna – opera på svenska

En 25 minuter lång stockholmshistorisk föreläsning är en bra start på dagen. Det är en ny satsning, korta morgonföreläsningar på Stadsarkivet som vänder sig till personal inom Stockholms stad och som alla handlar om hur ett visst fenomen startade. Den här gången gällde det opera på svenska, som kom till i och med att Operan invigdes 18 januari 1773, på Gustav III:s initiativ. Den franska operan Thetis et Pelée översattes till svenska – lika sensationellt som när detsamma hände med hiphopen för inte så länge sedan för att snart bli något fullt naturligt – och föreställningen fick lysande kritik. Smakprov finns på Spotify.

Föreläsaren i dag, och kommande tillfällen, var Mats Hayen, som under ett antal år jobbade med Stockholmskällan för Stadsarkivets räkning och som jag inte hade träffat på länge. Ett roligt återseende. Han berättade om dagboksanteckningar som Stadsarkivet publicerar som en serie på Facebook, med en rad spännande vardagsdetaljer (de bästa historikerna är de som intresserar sig för spännande vardagsdetaljer) och jag nämnde att jag gärna knycker bitar därifrån som kan passa i Helenas och min föreläsning om Kungsgatan. Den ska nämligen ut på turné. Vårdhemsturné. Rapporter kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s