MDCCCLXII Inifrån Arkitekturskolan

IMG_1312

Går en stadsvandring om jugend och nationalromantik och passerar brutalistiska Arkitekturskolan just när en student går förbi och hejar på vår guide, som precis har sagt att byggnaden må vara ful och rå utvändigt, men på insidan är det ännu värre. ”Vill ni komma in?” frågar studenten. ”Ja!” jublar gruppen. Jag älskar stadsvandringar.

3 tankar om “MDCCCLXII Inifrån Arkitekturskolan

 1. Nu tillhör jag den lilla majoritet som tycker att Arktiekturhögskolan är spännande i sin utformning, så jag kanske är extra känslig när folk slentrianmässigt måste påpeka hur fult det där huset är. Låter även som en konstig inställning från en guide, hen ska väl kunna vara professionell nog att kunna se och förmedla värden i alla typer av byggnader och stilar.
  Kul att ni fick komma in, för där är det ännu bättre/snyggare 🙂

  • Tror jag behöver sätta in detta i sitt sammanhang. 🙂

   Till att börja med kan ordet ”ful” vara mitt, hon kanske använde den arkitektoniska/värdeladdade termen ”brutal” eller liknande, hur som helst något som föranledde att hon kallade insidan ”värre”. Och det hon berättade om var dels Arkitektskolan som kontrast till Lärkstadens genomgående nationalromantik och dels om hennes egen tid som student, alltså hennes personliga upplevelse.

   Min egen personliga åsikt är att byggnaden är ful, men framför allt gör det mig ledsen när arkitekter väljer att medvetet provocera genom att rita en byggnad som med den omgivande arkitektoniska stilens ideal (kanske främst klassicism just där på Östermalmsgatan, det vet andra bättre än jag) uppfattas som ett rent sabotage av en boendemiljö. Om jag hade lagt de pengar det kostar att bo i de kvarteren och det en vacker dag står en stor betongmur utanför fönstret skulle jag tycka att det var ett på tok för högt pris för att arkitekten/beställaren skulle få utlopp för sina brutalistiska idéer, spännande eller ej. Byggnaden som fanns på platsen till 1968 var visserligen ett fängelse, men stilig var den, som en tornförsedd borg!

   • Betongbrutalism är en vedertagen term om denna typ av byggnader men jag har aldrig sett den som direkt värdeladdad.

    Fast alla typer av stilar ska väl kunna få plats i en stad, det är just mixen som gör en stad intressant och att bara få möta det invanda skulle göra staden till en betydligt tråkigare plats att leva i. Det är en högt personlig åsikt men jag tycker att det är värre när de skapar pastischer av gamla byggnader för att just passa in i omgivningen så som de har gjort i ett kvarter vid Malmskillnadsgatan. Vi får väl agree to disagree som de engelsktalande säger. 🙂

    Jag gissar att hon även talade om att tanken med huset var att den skulle vara en grönskade och på hösten en rödskrimrande klump men eftersom vildvinet inte kunde fästa så bra på fasaden så blev det inte så. Det kan jag tycka skulle de ha löst, så att huset blev som urspungstanken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s