MDCCLXXXVI Christmas is Coming

IMG_9871.JPG

En av mina favoritsysselsättningar så här års (okej, lite när som helst) är att scanna av Spotifys utbud av julmusik. Häromdagen hittade jag ”A Christmas Together”, julsånger med Mupparna och John Denver från 1979, senare med i en ”Christmas special” på TV med desamma, som vi lär ha inspelad på video. Det är nog väldigt länge sedan jag såg den, men låtarna finns trots allt någonstans långt in i hjärnan.

När jag såg skivan antog jag att den måste vara väldigt obskyr och bortglömd vid det här laget, men nu har jag läst på Muppet Wiki att den har blivit återutgiven flera gånger de senaste åren, till exempel av Urban Outfitters, som 2011 erbjöd ”A Christmas Together” som LP i Kermit-grön vinyl.

Den i särklass mest medryckande sången, om man frågar mig, är ”Christmas is Coming”, sjungen i kanon av Miss Piggy, Scooter, Gonzo och Kermits brorson Robin. När jag nu återupptäckt den kunde jag inte låta bli att lyssna på den om och om igen och började fundera på vad det egentligen var för sång. Var den skriven för Mupparna eller, mer troligt med tanke på texten, en äldre visa? Jodå, Wikipedia talade om att det här var ”a nursery rhyme and American Christmas carol” (vilket låter lite konstigt, eftersom det förekommer brittiska pengar i den), men jag hade inget minne av att ha hört den i något annat sammanhang.

Vid halv fyra i går eftermiddag stod jag, brorsan och svägerskan på andra galleriet i rotundan på Stadsbiblioteket och såg det traditionella luciatåget. Sankta Lucia, Jul, jul, strålande jul, Bereden väg för Herran, en Staffan-variant, de bästa bitarna var med. Och så brukar de ibland slänga in en låt på engelska, som jag aldrig tycker passar in riktigt, som White Christmas eller till och med Jingle Bells. Den här gången? Christmas is Coming! Jag trodde inte mina öron. Något calypso-sväng som på Mupparna-skivan var det förstås inte, men det var samma sång.

Så här tycker jag att den ska låta:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s