MCCCXXVII Förberedelser för läsecirkel om Gustav III:s Stockholm

20131023-145722.jpg
I sällsynta fall funkar det att jobba hemifrån. Det här är arbetsmiljön för dagen. The Stockholm Octavo, som nyligen kommit på svenska, blir ämnet för Slussens biblioteks allra första läsecirkelträff, jag kämpar febrilt med att komma igenom den och kompletterar med boken som ligger där under fatet med en dansk Yankie Lakrids – Spåkvinnor och trollkarlar – minnen och anteckningar från Gustaf III:s Stockholm av Carl Forsstrand, andra upplagan, hundra år gammal i år. Inte mitt specialområde, precis, men det är just vad romanen handlar om.

Ur efterskriften sist i Carl Forsstrands bok:

Vid läsningen af de nu lämnade skildringarna om den gustavianska mysticismen, kommer nog mången till den uppfattningen, att Stockholm under de sista decennierna af 1700-talet måtte i ovanligare grad ha varit en härd för allehanda vidskepelse och vantro. Så var också utan tvifvel fallet, men man bör ihågkomma, att Sveriges hufvudstad i detta hänseende ingalunda stod ensam utan att likartade företeelser äfven förekommo i Europas större kulturcentra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s