MCCXXXIX Brott i Stockholm – första vandringen

20130813-231544.jpg
Första stadsvandringen vandrad under årets Kulturfestival. Med mig hade jag Anna och Christian, som syns här bakom guiden från Polismuseet, och Jenny F. Jag engagerar gärna vänner i den mån det går, så att det inte bara blir jag och gamla tanter, men den här gruppen var riktigt blandad, och stor. Vi följde i polisers och brottslingars spår, med start utanför Hedvig Eleonora kyrka och runtom på Östermalm. På den översta bilden står vi utanför en tidig polisstation och guiden berättade om vilka sträckor poliserna patrullerade. De arbetade en och en och blåste i en visselpipa för att uppmärksamma kolleger på att de behövde hjälp, men systemet fungerade inte särskilt bra. Idén med piketstyrka kom så småningom, häst och vagn med åtta poliser, och den placerades snart på Östermalm, den stökigaste stadsdelen.

När vi stod på Kommendörsgatan och fick höra om ett sekelskiftesmord på en överstelöjtnant skickades det runt äkta bevismaterial från fallet, patronhylsor och stulna nycklar. Så ska en bra stadsvandring vara, inte bara en vandring med en vandringsledare som berättar något intressant, utan också stark förankring i platsen där man står, och med äkta rekvisita blir det ännu mer spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s