DVIII Two generals

En av julklapparna jag gav till min bror var den grafiska romanen Two generals, en andra världskrigetskildring ur två kanadensiska soldaters perspektiv. Planen var att – så försiktigt som möjligt – läsa den innan jag slog in den, men på julafton hade jag någon fjärdedel kvar, så den blev inslagen med bokmärket i. Häromdagen blev jag klar. Fem handgranater av fem möjliga.

Den är snyggt tecknad, snillrikt färglagd och berättad med lagom stor detaljrikedom. Men det bästa är den starka verklighetsanknytningen, det är inte ett tillrättalagt äventyr hämtat ur författarens fantasi – även om händelser förstås valts ut och valts bort och förtätats till en lämplig rytm – utan en trovärdigt dokumentär historisk redogörelse.

Eftersom jag inte gjort några efterforskningar innan jag började läsa boken gick det först i slutet upp för mig hur personlig och exakt återgiven berättelsen var, en skön effekt när insikten landar i medvetandet. Och nu har jag kompletterat med att se ett YouTube-klipp där författaren berättar om bokens bakgrund.

2 tankar om “DVIII Two generals

  1. Hej och god fortsättning. Kul att se att boken uppskattades. Jag har själv ännu inte läst den men om den hamnar på ett bibliotek i närheten så får jag väl se till och läsa den. 🙂
    Ha det fint! /Linda

    • Eftersom vi är väldigt begränsade på inköpsfronten på Sture just nu skickade jag faktiskt ett inköpsförslag till Serieteket i går. Så kanske!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s