CCXCI Ru – minnen av krig och kulturkrockar

Dagens bok blev Ru av Kim Thúy (ja, den gick faktiskt att läsa på en dag). Det är en melankolisk skildring av en kvinna (kanske författaren själv, kanske bara delvis) som flyr från Vietnam som tioåring med sin familj, kommer till ett flyktingläger i Malaysia och därefter hamnar i Kanada. Här blandas ruskiga återgivelser av hur konflikterna i landet påverkade familjen med komiska berättelser om kulturkrockar mellan vietnameser och kanadensare och tillbakablickar på livet före flykten, de många släktingarna och deras vardag med både fina relationer och missförhållanden.

Bitarna som handlar om hur soldaterna beter sig, de inhemska och de amerikanska, och om prostitution och annat elände som uppstår i fattigdomen är besvärande rättframma. Hellre lägger jag brödrosten på minnet – vänliga kanadensare hjälper den nyanlända vietnamesiska familjen att köpa husgeråd och annat till sin nya bostad och överst på listan står en brödrost. Den som köps får sedan följa med i ett antal flyttar, medan familjen äter vietnamesisk soppfrukost varje morgon.

Särskilt effektfull är beskrivningen av hur berättarjaget som liten och ny i landet får följa med en insektsexpert på en utflykt och studera hur insekterna surrar. Det här är inget nytt för henne. Hon behöver bara blunda för att komma ihåg ljudet från flugsvärmarna i det malaysiska flyktinglägret, i synnerhet vid latrinerna. Trots välvilja från båda håll är det inte så lätt att mötas och förstå varandra. Men ibland är det lätt ändå, trots språkförbistringar. Berättarjaget får flera vänner som hon är helt tyst med. Det går det också. Hon blir glad av minnet av dessa människor och läsaren blir glad av skildringarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s