Andrées dagbok

Det är så mycket som är fascinerande med Salomon August Andrées polarexpedition 1897. Det är också fascinerande att den är så fascinerande, att Bea Uusmas bok Expeditionen tog Sverige med storm 2013 och att så många av oss – även om undertecknad läste boken fyra år senare – håller engagemanget uppe och aldrig riktigt slutar tänka på de tre expeditionsdeltagarna som misslyckades så kapitalt och omkom under mystiska omständigheter.

I dag läste jag den här DN-artikeln om att Andrées mestadels oläsliga dagbok ska behandlas tekniskt för att texten ska framträda. Hade det varit en del av ett Hollywood-manus hade man himlat med ögonen – men det är på riktigt! Vad var det sista expeditionsledaren skrev innan alla tre gick under? Det är så vansinnigt spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s