Om inte staden arrangerar kulturfestival får man göra det själv

Nu är den inledd – Sandras kulturfestival! Inte lika omfattande som originalet och vänd till en begränsad publik (nämligen de som nås av mina Facebook-inlägg), men jag tar mig friheten att festivalstämpla mitt planerade program, som innehåller fem aktiviteter på lika många dagar.

Om någon undrar så kan jag tala om att det är förskräckligt tidskrävande för en amatör att komponera en stadsvandring. Som tur var hade jag manuset från den enda jag lett tidigare, nämligen en som rörde sig i kvarteren runt Stadsbiblioteket och som jag tog med kollegerna i HFG (Hemliga FikaGruppen) på för två år sedan. Med det innehållet som grund skapades den första festivalvandringen: ”Bok- och filmfavoriter i Vasastan”.

Man får ett konstigt perspektiv när man själv har dragit ihop folk, ger sig ut på stan med dem och står och babblar om böcker och filmer på olika platser, men när jag tittar på den här bilden som en av deltagarna tog ser det faktiskt ut som på en riktig stadsvandring, en sådan jag brukar delta i så här års. Sju personer – tre kolleger, fyra från Korskyrkan – hade anmält sig och blev lotsade från området kring Hard Rock Cafe upp till observatoriet, därifrån mot två stopp längs Dalagatan och slutligen till gräsmattan utanför Gustav Vasa kyrka, med vy över Odenplan. Jag hade inte provgått rundan – en underlåtelse helt ovärdig en stadsvandringsguide – så själva platserna för stopp fick improviseras. Sämst var korsningen av Surbrunnsgatan och Sveavägen, det första stoppet efter att gruppen samlats vid Hard Rock Cafe, och det visste jag från början. Trafikbruset håller en volym som man verkligen blir varse först när man ska försöka överrösta den inför en grupp stadsvandrare, fyra stycken den där gången för två år sedan och nu sju, och inte kan man uppmana dem att tränga ihop sig så här i coronatider. Men just därifrån kan man se en byggnad som spelar en viktig roll i en historia jag ville berätta.

Jag avslöjar inte här vilka böcker och filmer jag pratade om. Vem vet, jag kanske vill hålla vandringen igen och då är det roligast om innehållet är en överraskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s