MDCXIX En första vietnamesisk överlevnadskurs

Som nylandade utan minsta erfarenhet av Vietnam märker vi snabbt vissa ofrånkomliga utmaningar, som att ta sig över gatan. Trafiken är hänsynslös. Trodde vi. Hemligheten ligger i att våga lämna trottoaren och bana sig väg på ett lagom självsäkert sätt, då blir man framsläppt, men utan grundläggande kunskaper i vietnamesisk korsningsteknik blev JH och jag fast på trottoaren, trots att ljusen slog om flera gånger, eftersom somliga trafikanter, oavsett trafikljusfärg, hade rätt att passera just där vi stod, i en stadig ström. Men så kom en äldre dam i traditionell rishatt. Hon klev helt oförfärat ut i gatan och vi klistrade oss tätt, tätt bakom henne. När hon upptäckte sina fnittrande förföljare log hon, kanske vänskapligt, kanske åt vår tafatthet, kanske av igenkännande – typiskt turister.

Vi kom över helskinnade alla tre. Hon vinkade när vi skilts åt. På bilden syns hon längst till höger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s