MMCDLXXXVIII Helene Schmitz bäst på Fotografiska just nu

screen-shot-2016-09-24-at-21-38-58-pm

Jag ser att Svenska Dagbladet recenserar ”Transitions”, tre bildserier av Helene Schmitz på Fotografiska, i uppskattande ordalag. När jag var där för tre veckor sedan och betade av de aktuella utställningarna var den min favorit, i synnerhet bilderna som visar den extremt snabbväxande växten som kallas kudzu. Från Fotografiskas hemsida: ”Schmitz väljer att skildra en av världens mest invasiva och aggressiva växtarter som introducerades i USA redan 1876, ironiskt nog som en välmenande gåva från Japan till USA för att fira landets 100-årsjubileum. Kudzun beundrades först för sin fantastiska vitalitet och växtkraft. En beundran som snart förbyttes till skräckslagen häpnad över växtens framfart i landets sydöstra delar. Som ett slags terroristisk löpeld kan denna växt sprida sig med hastighet av 30 centimeter på 24 timmar, det ryktas att närboende måste hålla sina fönster stängda för att den inte ska tränga in i husen och kväva allt i sin väg.”

(Det här är mina egna mobilbilder från utställningen, så fotografierna är beskurna.)

Kanske är fotografierna av monsterväxten avsedda att väcka fasa, men det är de, tycker jag, alldeles för harmoniska för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s