MMCCCLXXV Slutet av Sture biblioteks läsecirkelvår i sammandrag

Blom Bilder ur SK

Förra veckan tog vårens läsecirkelsäsong på Sture bibliotek slut i och med vår sista aktivitet i Söderberg-satsningen, nämligen cirkel om novellen Blom. Här är några av bilderna jag plockade fram ur Stockholmskällan för att visa miljöer som huvudpersonen vistades i som nyutsläppt från Långholmens fängelse ungefär vid sekelskiftet 1900.

Hade vädret varit bättre hade vi cirklat i Humlan, vilket vi lyckats göra en gång i vår:

(Det var rätt kallt, men värt det, om man frågar mig.)

Istället blev det samling vid Hjalmar Söderberg-statyn utanför Kungliga biblioteket, där jag läste upp de första raderna av Söderberg-novellen Aprilviolerna på grund av att den börjar just i Humlegården, varpå vi gick till biblioteket i samlad tropp. På vägen gick jag och pratade med en av cirkeldeltagarna som också gick terminens läsecirkelledarkurs, och hon hade mycket att berätta. Genom att skriva en efterlysning i en kommentar till ett inlägg i en bokblogg hade hon fått ihop sju deltagare till en bokcirkel som precis haft sin första träff. Hon utgår ifrån tipsen vi förmedlade under kursen och gruppen ska snart träffas igen för att prata om Elin Wägners novell De blå silkesstrumporna. Man blir stolt och glad. Nästan rörd.

Här är hela den fina gruppen som gick terminens kurs.

Fikat under sista tillfället (det varierade under de fyra träffarna, men vi ansträngde oss ganska ordentligt på fikafronten varje gång).

Och apropå rörd – i slutet av sista tillfället, när vi delade ut goodie bags som en liten överraskning till deltagarna överraskade de oss ledare tillbaka med presenter, varsin anteckningsbok med olika motiv. De var inslagna i likadana lila påsar (jag kände igen dem, de hade Pocketshop-nyansen!) och det var viktigt att vi fick rätt påse, för motiven var speciellt utvalda. Så här såg min ut. Jag kommer att skriva i den med andakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s