MMCCXLIX Nepal för nybörjare

Nepal

Tolv dagar kvar till Nepalresan. Väderprognosen går inte riktigt så långt, men jag kollar ändå för att få en hum, och det ser ju storartat ut, just i Kathmandu, just nu.

Jag läser också på om den fruktansvärda jordbävningskatastrofen i april förra året, som vi lär få höra mycket om, hittade ett poddprogram som BBC gjort om i vilken mån biståndspengar når fram (Aid to Nepal: Following the Money), bläddrar i Lonely Planet, konsulterar den utmärkta databasen Landguiden och konstaterar att det är extremt svårt att ringa in landet. Höjdskillnaderna går från 60 meter över havet till Mount Everests topp på 8848 meter. Klimatet spänner från subtropiskt till subarktiskt. Det finns 126 folkgrupper, enligt en folkräkning 2011, och nästan lika många språk. Till ytan är detta variationsrika land en tredjedel av Sveriges storlek, där det ligger inklämt mellan Indien och Kina.

(Landguiden är för övrigt Utrikespolitiska institutets databas med information om världens alla länder – tänk kapitlen i början av en resehandbok, om geografi, historia, politik, sociala förhållanden och andra övergripande fakta, fast lite mer omfattande, utan att bli akademiskt, och regelbundet uppdaterat. Går att nå via biblioteket.se med lånekort.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s