MMXXVIII Mässa i Taizéanda

Duggregn i Gamla stan, levande ljus i hela Storkyrkan. Som kyrkvan men ganska ovan vid just Svenska kyrkan har jag aldrig helt klart för mig hur saker och ting går till, men tydligheten på gårdagskvällens ”mässa i Taizéanda” var föredömlig. Man möttes av prästen som delade ut sånghäfte och stearinljus och längst fram i kyrkan var det möblerat för en liten församling. Vi blev omkring 30 personer, svenskar och en ganska stor andel som sannolikt var utländska turister. Allt tal, inklusive bibelläsning, var tvåspråkigt, först på engelska och därefter svenska, och sångerna sjöngs på engelska och svenska eller på svenska och latin, beroende på vad som stod i våra häften. Det enda som inte översattes från svenska var själva brödsbrytelsen som prästen utförde, men har man minsta hum om nattvard så hänger man med ändå. Den är universell.

Som avslutning, efter nattvarden, tände vi våra ljus och gick sjungande nerför mittgången mot den stora ljusgloben, där vi sedan skildes åt efter den ungefär femtio minuter långa mässan, inklusive tio minuter tyst kontemplation mitt i. Mässa i Taizéanda hålls tre tisdagskvällar till i Storkyrkan, 28 juli, 4 augusti och 11 augusti, kl. 19.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s