MCMX Stockholms mest festande ungkarl

På onsdagar 13.00 kan man gå på ”Onsdagshistorier” på Stadsarkivet, kortare föreläsningar om Stockholmshistoriska ämnen. Avslutas med kaffe. Mycket gemytligt.

Jag ville gärna gå på ett sådant program och just i dag fanns det utrymme i kalendern och därmed fick jag ta det ämne som råkade bjudas, nämligen ”Stockholms mest festande ungkarl”. Bo Eriksson från Stockholms universitet berättade om 1800-talets Stockholm utifrån Erik af Edholms dagböcker. Han var militär, hovman, teaterdirektör och större delen av sitt liv partajande ungkarl som dansade på mängder av baler. Dessutom levde han under en tid då adeln, som han själv tillhörde, fick en förändrad samhällsposition och ståndsriksdagen slopades. Bland det mest spännande med Erik af Edholms dagböcker, tyckte både föreläsaren och jag själv, är att det framgår hur man samtalade med bekanta och om vad, hur man umgicks ute på sommarnöjet, hur familjerelationer såg ut, alla vardagslivsdetaljer i ett visst stockholmskt samhällsskikt.

Så där satt jag och sänkte medelåldern och försökte knyta ihop ny information om ståndsriksdagen med den jag bankade in i skallen på Stockholmskursen för ett år sedan, varpå jag gick och hälsade på mina gamla kolleger från Slussens biblioteks tid, nämligen Faktarumspersonalen som temporärt flyttat från Stadsmuseet till Stadsarkivet. Nu liknar deras situation den som vi bibliotekarier hade som temporärt placerade på Stadsmuseet.

”Onsdagshistorier” är ett samarbete mellan Stadsarkivet och Stockholms universitet och rekommenderas varmt för den som vill förkovra sig i Stockholms historia på ett lättsamt sätt. Vissa av föreläsningarna finns på Stockholms stads eget YouTube, ”Film från Stockholms stad”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s