MDCCCLXXXV Fråga mig vad som helst om Marcelle

När jag senast ledde läsecirkel, för drygt två veckor sedan, läste jag sista sidan i boken sekunden innan det var dags att duka fram fikat. Den här gången gällde det Novellix-novellen Marcelle av Simone de Beauvoir, som jag lätt läste i sin helhet sent i går kväll, och under dagen i dag gick jag igenom större delen av den en andra gång, grundligt, med omfattande anteckningar som följd, och jag hittade också en del tämligen akademiska noteringar om berättelsen i ett par verk genom Google Books. Oj så förberedd jag var, det här samtalet skulle gå som en dans.

Nu vet jag att man kan överförbereda, eller rättare sagt förbereda på fel sätt. Trots att jag ansträngde mig för att tona ner min roll som facit i läsecirkelgruppen var det nästan omöjligt att inte komma med djupa analyser och citera rader ur minnet (vilket underlättades av att jag nyss skrivit av dem i min iver att hitta spännande nyckelscener). Vad jag skulle ha gjort istället? Förbereda för ett samtal, förstås! Olika frågeställningar, öppna diskussionsämnen, förslag på perspektiv, vad som helst som skulle vidga tankarna, inte styra dem.

Jag borde ju ha koll på det här. Jag har lärt ut läsecirkelteknik till andra. Förhoppningsvis fick deltagarna ut en del i alla fall, men jag tar med mig den överanalyserande erfarenheten och försöker undvika diket i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s