MDCCCXVI Museitömning

2015/01/img_1047.jpg

”Jag ska bara etikettera ekbordet, som ska till Medeltiden”, sa en Stadsmuseimedarbetare som kom in i Faktarummet & Slussens bibliotek där jag satt och jobbade med bokbeståndet. Med det menade hon att ekbordet under Stadsmuseets renoveringsperiod på kanske tre år ska användas på Medeltidsmuseet.

Att ha sin arbetsplats i ett 1600-talspalats som håller på att tömmas är speciellt, och att avveckla ett bibliotek, som råkar finnas i dess lokaler, är inte helt enkelt. Jag tröstar mig med att Slussens bibliotek bara hann finnas i ett och ett halvt år till skillnad från det bibliotek jag senast var med och avvecklade, nämligen Gamla stans, som öppnade 1937 och låg på samma plats i 76 år. Jag försöker vara effektiv vid genomgången av böcker som nu ska distribueras till andra bibliotek, men ibland måste man bara bläddra lite hastigt. Hittade till exempel det här receptet på syrensorbet i Stockholms skafferi.

4 tankar om “MDCCCXVI Museitömning

    • Stadsmuseet kommer att ha alternativ verksamhet utanför huset, t.ex. en stadsvandring om dagen under hela 2015, och forskarsalen Faktarummet kommer att vara inneboende på Stadsarkivet. Under tiden kommer palatset vid Slussen att rustas, vissa kontorsdelar blir publika och det ska byggas en helt ny basutställning.

      Jo, att öppna bibliotek är väldigt mycket roligare än att stänga dem. Nu har jag varit med om två öppnanden och två stängningar. Plus minus noll.

  1. Då hänger jag med. Ja det behövs en ny basutställning så det låter bra. Det börjar bli dags att ta sig dit igen. Jag letar efter vilket bryggeri min pappas morfar jobbade på på Söder eftersom pappa aldrig mindes namnet och jag hittar inget som riktigt stämmer. Det är mycket att söka efter och aldrig nog med tid uppe hos mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s