MDCCXIII Walesa

Downloads

I går var en perfekt småruggig biokväll. Jag och Sofia såg Walesa, som kommit till svenska biografer ett drygt år efter dess tillkomst och lagom till att jag börjat fördjupa mig i östblockshistoria. Det låg ett gråblått Instagramfilter och slingrande cigarettrök över hela filmen, som tar sin början i en av de våldsamma polska arbetardemonstrationerna 1970, då Lech Walesa hade ett barn på väg och var frispråkig elektriker, och parallellt utspelar sig i slutet av 1980-talet, då han var sexbarnsfar och på väg att sadla om från karismatisk ledare för fackföreningsrörelsen Solidaritet till Polens president. Ett hyllande men också, vad jag kan bedöma, nyanserat porträtt. Här finns en hel del våld utan minsta romantisering, en sexbarnsmor som får visa upp vardagslivets vedermödor och även prov på äkta solidaritet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s