MDXIV Reines Stockholm

20140411-172248.jpg
”När Paul Lederhausen öppnade Sveriges första McDonald’s på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973 var det få som trodde på hans idé. Men mycket har hänt sedan dess, då en Big Mac kostade 4,75 kr och potatisen skalades och skars till pommes frites i källaren på restaurangen”, står det på McDonald’s sajt om dess etablering i landet.

I en privat blogg hittade jag en bild på paraden med Ronald McDonald i spetsen från själva invigningsdagen. Den skrev jag ut (utan att be om lov, hoppas det var okej, Matts Jansson!), tillsammans med en rad andra 70-talsfoton ur Stockholmskällan, för att visa upp för den lilla läsecirkelgruppen som träffades på Slussens bibliotek i går kväll. Det handlade förstås om årets ”Stockholm läser”-bok Barnens ö, som utspelar sig 1975 i ett sommarhett Stockholm, där snart elvaårige Reine försöker klara sig på egen hand. Eftersom det är han själv som bestämmer livnär han sig naturligtvis nästan bara på hamburgare, köpta på olika ställen, till exempel Carrols (sedemera Clock), men oftast på McDonald’s på Kungsgatan.

Bland de många främmande vuxna Reine mer eller mindre frivilligt söker sig till i boken finns ett raggargäng, som inte är annat än en kriminell liga som terroriserar sin lamslagna omgivning. Eftersom det här är en tid jag själv inte upplevt lyssnade jag med stora öron och ögon när min kollega i Stadsmuseets Faktarum berättade om sitt besök på då helt nya McDonald’s på Kungsgatan, då just ett raggargäng kom in och tog över. Bland annat stal de kollegans kompis pommes frites.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s