MCCCXXIV Markus Sand om religionsfrihet i Sverige

20131021-234824.jpg
Ett nytt nummer av EFK Direkt har just kommit, med temat religionsfrihet. I början av sommaren åkte jag ut till Rinkeby och intervjuade Markus Sand, föreståndare för Rinkeby Internationella Församling, om religionsfrihet i Sverige. Det var riktigt intressant, inte bara för att han hade insikt i de svåra frågorna kring religionsfrihet utan framför allt för att helt nya frågor kom upp, som jag knappast funderat på alls tidigare. Som hur invandrade kristna från muslimska länder upplever den rätt alla i Sverige har att utöva sin religion.

Ur artikeln:

– Kristna i ett muslimskt land lever ofta som en mer eller mindre förtryckt minoritet, och är man kristen konvertit är umbärandena ännu mycket större. Den som kommer till Sverige med uppfattningen att landet styrs av kristna får svårt att förstå vad ett sekulärt samhälle innebär, många blir oroliga över muslimers frihet och rädda att man till exempel inför områden där sharia råder.

Men Markus poängterar att vi kristna inte ska vara rädda.

– Kyrkan har överlevt alla möjliga motstånd och prövningar. Den sekularisering och konsumism som omärkligt smyger sig på är ett större hot för en levande tro än möten med andra religioner. Där bör vi vara öppna för dialog, både mellan religionsföreträdare och enskilda människor.

Och vidare om att vi visserligen är fria att utöva religion, men att vi inte pratar högt om det – ingen nyhet i sig, men även här kommer invandrade troende in:

– Religionens roll i samhället skiftar hela tiden. Kyrkans inflytande har minskat, men mycket förändras med invandring av personer vars tro är en självklarhet, inte bara muslimer utan även kristna. Kristna från ickesekulära länder är inte rädda för att prata om sin tro, medan vi svenskar har sekulariserats och accepterat att religion är privat. I Rinkeby är det lätt att diskutera trosfrågor.

Alla intervjuer jag gjort för EFK Direkt – bara en handfull, visserligen – har varit intressanta, men just den här är nog den största ögonöppnaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s