MCCXXVIII Herman Lindqvist på Öppet arkiv

Screen Shot 2013-08-03 at 11.59.18 PM

Måste tipsa om Öppet arkiv igen, eftersom jag, en sjuttiotalist, fortfarande fascineras av tanken att man kan se ett TV-program när man vill.

Jag är, som somliga vet, smått besatt av ”Hermans historia” och kan nu frossa i schysta, knappt timslånga avsnitt från 90-talet via Öppet arkiv. Jag kan inte få nog av uppgifter som hur många kilo russin och mandlar som importerades till Gustav Vasas papegojor varje år, eller hur mycket samma kung tyckte om tyska puffbyxor. Men efter att ha sett avsnittet om Axel von Fersen i eftermiddag, och det var inte första gången, slår det mig att jag vet precis hur han gick in i rollen som oansenlig kusk när han skulle hjälpa den franska kungafamiljen att fly, men jag är extremt dåligt påläst på franska revolutionen och själva bakgrunden till flykten. Samma sak med avsnittet om Jean Baptiste Bernadotte – jag vet att han växte upp under enkla förhållanden i Frankrike och hamnade i armén, men hur han kom till Sverige och blev kung kan jag inte förklara på rak arm.

Nu satt jag inte klistrad framför skärmen utan hade programmen på i bakgrunden medan jag städade i badrummet, men ändå. Man blir inte allmänbildad av att låta information gå in genom ena örat och ut genom det andra. Det blir repris på första säsongens fyra avsnitt så snart det går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s