MCXCII Lunch i Brooklyn och några godbitar på Manhattan

Första heldagen i New York började vid 4.22, då det kändes lagom att vakna, men jag tillät mig en extremt utdragen morgonprocedur (genomgång av alla TV-kanaler, planering av dagen och resten av vistelsen, sengångarfart i badrummet) och satt inte på enkla dinerartade fiket Guy & Gallard på Park Avenue förrän efter nio och åt min omelett.

Därpå shopping på klassiska bokhandeln Strand, långt ner på Broadway. Jag graderar mina upplevelser efter hur turistig jag känner mig. Frukosten fick lågt betyg trots god omelett (jag fattade inte hur man skulle beställa och kände mig lite dum), medan browsandet på Strand placerade sig högt på skalan (jag frågade efter avdelningen för graphic novels och bemöttes som van och självklar Strand-besökare).

På tunnelbaneresan ut till Brooklyn hann jag läsa mer än halva serieboken som jag köpte och planerar att ge bort. På Vanderbilt Avenue (ej att förväxlas med den på Manhattan med samma namn) mötte jag Mirjam vid Milk Bar, där vi åt en mycket lång lunch och löste livsgåtor. Tråkigt nog ska Mirjam och hennes man flytta ifrån New York kring årsskiftet, men trevligt nog planerar de att bo i Stockholm.

20130703-082447.jpg

20130703-082229.jpg

20130703-082300.jpgSärskilt på grund av temperaturen och den maxade luftfuktigheten kändes det efter återkomsten till Manhattan som en god idé att ta sig till hotellet och ladda om – lämna shoppingen, ladda mobilen, kolla mail, ta en sval dusch – innan jag promenerade 3rd Avenue hela vägen från 39:e till 8:e gatan (med ett kort stopp på Kips Bay Library) och vidare ner till Housing Works Bookstore Cafe. Till skillnad från vid högläsningseventet jag och Jenny var på där i vintras, då vi köade länge utanför, kunde man inför kvällens program knalla in trekvart innan, köpa lite fika, sätta sig på en bra plats och bara vänta in talarna. Men fullt blev det, så det var ändå bra att vara ute i god tid. Förra året utnämndes stället av Time Out till ”best venue for quirky book events” och det är ingen hemlighet för New Yorkarna. Den här gången var det skribenter från tidskriften Capital New York som firade släppet av sin första e-bok Making the City: A selection of stories from Capital New York. Vi fick höra uppläsningar av texter om politiker, Valentine’s Day-firande, en olaglig båtutflykt till en avspärrad ö, hjälparbete efter orkanen Sandy och annat med varierande mått av seriositet. Ganska härligt att delta i lokalpatriotismen.

20130703-082456.jpg
Nu börjar jag känna mig mogen att lämna hotellet och ta mig an heldag två. Hur den kommer att se ut? Det får vi se. Det är min födelsedag och jag har semester och kan göra vad jag vill i the land of the free!

6 tankar om “MCXCII Lunch i Brooklyn och några godbitar på Manhattan

  1. Tack ska ni ha! Om solen skiner på mig? Under förmiddagen var det växlande sol och moln, sedan öppnade sig himlen totalt och gatorna bombarderades av regn. Bastuvarmt genom alla väderväxlingar, för övrigt. Folk stod och tryckte där det fanns tak under regnanfallet men äsch, jag ska bara gå några få kvarter, tänkte jag, och traskade på. Plums! Plötsligt märkte jag att …

    Följ den spännande fortsättningen i bloggen!

    PS Nu är solen framme igen.

    • Tack så mycket! Här är klockan missinassen, efter midnatt, men jag räknar det fortfarande som min födelsedag, trots att jag lyssnat på P1-morgon för den fjärde juli. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s