CMLXXXVI Rodderskorna

Sitter i Nationalmuseums butik och väntar på mitt sällskap till visningen som börjar om en halvtimme. Under tiden roar jag mig med att bläddra i Sevenboms Stockholm, om landskapskonstnären Johan Sevenbom, som målade bland annat stockholmsvyer under 1700-talet.

Man kommer nära ett sedan länge försvunnet stockholmsliv genom de samtida skildringarna, men mycket vill ha mer. Jag läser bildtexten ”Fyra rodderskor transporterar tre herrar mot Skeppsholmen” och undrar: Pratade man med varandra under turen? Hur lång tid tog det? Vad kostade det? Tog rodderskorna ett fast pris per person, eller berodde det på antal personer i båten? Betalade man i förskott? Skötte de sin egen båt? Gick turen långsammare i slutet av dagen, när rodderskorna var trötta i armarna?

(Oj, nu var det någon som trodde att jag jobbar här. Är det min bibliotekarieaura?)

20130126-124130.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s