CMXXX Intervju: Ellinor om Sydafrika

IMG_2783
Eftersom jag planerar att resa till Sydafrika i mars och råkar ha en vän med väsentlig erfarenhet av att resa till Sydafrika tog jag med henne till Non Solo Bar och ställde några frågor, för min egen skull och för er, kära läsare. Håll tillgodo.

Hur ser kopplingen Ellinor – Sydafrika ut?

Jag ville åka ut med Step out (Evangeliska frikyrkans internationella praktikantprogram) och hade inga särskilda önskemål om vart jag skulle åka. Jag fick veta att jag blivit placerad i Alexandria i Egypten, men strax därefter blev det väldigt oroligt just i Alexandria och jag undrade om det verkligen var meningen att jag skulle vara där. Jag bad om en ny plats och det blev Sydafrika, februari till juni 2011. Det kändes väldigt rätt. Men jag fick tänka om helt, jag hade ju ställt in mig på Nordafrika vad gäller klädsel och livsstil.

Nu, när jag har min pojkvän Aubrey där, är relationen till Sydafrika helt annorlunda – det kan vara mitt framtida hemland. Vi blev tillsammans under slutet av min volontärtid. Därefter har jag varit tillbaka två gånger och Aubrey har varit i Sverige en gång. Snart kommer han hit igen.

Hurdant var volontärlivet?

Jag var på barnhemmet Place of restoration. Den första tiden var jag inte så mycket med barnen utan hjälpte till där jag behövdes, till exempel i köket. Jag fick också i uppgift att hjälpa till med vaktmästeriet, men jag är inte särskilt händig. Mannen som ansvarade för vaktmästeriet och jag kom väldigt bra överens. Han berättade mycket om vad hans tro inneburit och jag satt mest och lyssnade på honom. Det blev inte så mycket annat gjort, jag hjälpte till med biltvätt, höll i någon stege … Målade lite också. Jag fick mycket mer än jag gav. Senare fick jag vara mer med barnen. De större barnen skulle skjutsas till och från skolan, och eftersom jag hade körkort fick jag agera chaufför.

När vi var lediga hade vi ett antal fina stränder att välja på. Så lyxigt! Bio var jättebilligt, med biokortet på Shelly Centre nära Margate kostade det 17.50 rand, vilket är ungefär lika mycket i svenska pengar. Ett tips är att gå på The Waffle House i Ramsgate. Våffla med creamcheese, avokado och sötsur sås är en upplevelse. Och caféet Mugg and Bean i Margate är lite hippt.

Vad talar man för språk?

Man klarar sig väldigt bra med engelska, även ute i byarna. På Place of restoration samlas man kring engelska. Det ligger i zuluområdet och jag lärde mig lite zulu i köket, men vissa som jobbar där kommer från det xhosatalande området. Även afrikaans används. Och svenska! Det är många svenska volontärer. Barnhemmet grundades av Monica Woodhouse, dotter till svenska missionärer, och hennes man Basil. De hade nästan inga pengar alls, men mycket tro.

Kan man få några användbara fraser på zulu?

Sawubona! Unjani? Hej! Hur mår du?
Ngiyjaphila. Bra.
Kumandi ukuba lana. Trevligt att vara här.

Vilket är det coolaste ortnamnet?
Hluhluwe. Där kan man åka på safari.

Vad finns det för god mat?

Jag kan inte säga att maten är jättegod. Men det är populärt att grilla, det kallas braii. Det är gott, förutom den typiska jättelånga korven som grillas ihoprullad och sedan skivas upp och äts med tomatsås och klumpar gjorda på majsmjöl. Men när jag åker ner nu efter jul kommer det att vara avokadosäsong. Det åt vi mycket, till exempel på pizza efter att den kommit ut från ugnen. Så gott! Det finns god ananas och guava också. Cream soda i grön tetrapack är populärt, äppelläsken är fantastisk och mineralvattnet med litchismak – det måste du prova!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s