DCXXVIII Du har förstås läst Gösta Berlings saga

”Hej! Du har förstås läst Gösta Berlings saga – minns du att de åker släde och blir jagade av vargar?” Oj. Här kom en utmaning. Okej, jag kunde med mycket god vilja se en släde framför mig. ”Då kastar de ju en bok av Madame de Staël mot vargarna, vet du om det var Corinne?” Hrrm, det var bara att lite hastigt men ärligt erkänna sin litterära lucka och ögonblickligen börja googla. Jo, det gick lätt att bekräfta att så var fallet. ”Nämen! Hur kunde du ta reda på det så snabbt! Är Corinne en tjock bok?” Klick klick, in på Adlibris, som säljer en variant på 464 sidor. Damen var mer än nöjd med svaren, och dessutom djupt imponerad, i synnerhet som hon i förbifarten nämnde Mauritz Stillers Gösta Berling-filmatisering och, eftersom jag simultansökte medan vi pratade, i nästa ögonblick fick veta att hon kunde låna den på dvd på Kungsholmens bibliotek om hon skulle ha lust. Vem det var som spelade den manlige hjälten vid Greta Garbos sida? Jo, klick klick på en och en halv sekund, IMDB visar här hela rollistan.

Första gången jag hörde talas om Google var i lunchrummet på min praktik på Internationella biblioteket under bibliotekarieutbildningen. Året var 2000. Jag vill inte ens tänka på hur utmanande det här yrket hade varit om jag ramlat in i det fem år tidigare. Mina äldre kolleger måste vara genier allihop.

2 tankar om “DCXXVIII Du har förstås läst Gösta Berlings saga

    • Ja, eftersom sökmotorer fortfarande inte var ett självklart hjälpmedel för exempelvis Uppsala stadsbiblioteks bibliotekarier, som hjälpte oss studenter kring millennieskiftet att träna upp vår informationskompetens, minns jag övningar som gick ut på att använda diverse uppslagsverk för att besvara kluriga frågor. Det var trots allt rätt nyttigt, och faktiskt inte helt passé. Men att tänka sig en eftermiddag i informationsdisken helt utan Google …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s