DCXVI Östermalmshistoria med seniorer

”Är det föredragsflickan!” sa en glad medarbetare på servicehuset Rio på Gärdet när jag kom dit kvart i ett i dag med ett USB-minne och några papper med en förkortad version av Östermalmsföredraget jag höll på Östermalms bibliotek i tisdags. Den lilla lokalen fylldes snabbt av tanter och farbröder, jag öppnade bildspelet och försågs med mikrofon. Det är svårt att förbereda en presentation för en målgrupp man inte vet något om. Skulle de se ordentligt? Höra? Förstå? Vara intresserade av gatunamnsförändringar genom historien och bild efter bild på betydelsefull svartvit gubbe med mustasch?

När jag trettiofem minuter senare stod med ett fång lila tulpaner och mottog applåder var jag fortfarande inte helt säker på om jag siktat rätt. Två tanter och en farbror hade somnat. En tant utropade: ”Vad fort det tog slut!” En annan tant började prata om den så kallade ”Gropen”, ett kåkområde vid Karlaplan som till mångas förtret under 40- och 50-talen tilläts ligga där utan åtgärd – hade jag sagt något om det under föredraget? Vilket jag inte hade, jag hade pratat om tiden fram till 1912.

Men det var gott om glada miner, förstås, och flera ville ha svar på mer specifika frågor om informationskällor och gatuadresser och berätta om var lilla mormor bott. Personalen undrade när jag kommer och pratar nästa gång. Det undrar jag med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s