CCCLXXVI Gudstjänst i Filla

image

Eftersom det var församlingshelg i helgen – medan jag ägnade mig åt Bokmässan och annat – var det ingen gudstjänst i Korskyrkan i söndags, så jag passade på att gå till Filla (Filadelfiakyrkan, alltså, som är Filla för oss fans). Jag prioriterar alltid Korskyrkans gudstjänster, men Filla har genom alla år funnits som en alternativ hemförsamling, den som mina föräldrar tillhörde när jag föddes och under mina första levnadsår, då vi bodde i Stockholm. Det är en väldigt stor lokal med massor av folk, så man känner sig alltid rätt anonym, om man inte råkar se några man känner, men gudstjänsterna är alltid bra, och man hälsar på minst två personer när man går in, någon av värdarna vid ingångarna och någon av värdarna i dörröppningarna till själva kyrksalen.

Temat för dagen var ”måndagsångest”, vilket innebar livsleda i största allmänhet, tomhet, meningslöshet. Före predikan sjöngs trallvänliga ”Ingen vill veta var du köpt din tröja” och Niklas Piensoho talade om hur tomhetskänslan kan drabba både troende och icke-troende, vad det kan bero på och vad man kan göra åt det. Efter predikan ställde sig en lång rad förebedjare längst fram, nedanför estraden, och det bjöds in till förbön. Kommer folk att våga gå fram så där öppet? undrade jag, van vid Korskyrkans lite mer diskreta modell med förebedjare längs lokalens sidor. Men jo då, den första kom fram redan innan Niklas Piensoho slutat prata, sedan kom en stadig ström. Nu är jag alltid blödig när det gäller förbön, av någon anledning, men den här gången fick jag verkligen skärpa mig för att inte vara totalt rödmosig vid gudstjänstens slut. Andras bön kan beröra väldigt starkt – och nu var de så många, så olika (i ålder, stil, nationalitet) och så glada. Man kan ju tappa fattningen för mindre.

När det var dags att resa sig och röra sig utåt såg jag på kroppsspråket att en gammal, rynkig och leende farbror som satt bakom mig var väldigt angelägen om att få hälsa innan jag passerat. Bara för att ta i hand, fråga om jag tillhörde församlingen och hälsa välkommen.

Den som inte brukar gå i kyrkan rekommenderas å det varmaste att testa. Välj en riktigt trevlig, som Korskyrkan eller Filla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s