LX Litteraturbanken

Alla får lån direkt i Litteraturbanken. Roligt att DN uppmärksammar Litteraturbanken, svensk (mestadels äldre klassisk) litteratur i fulltext. ”Allt går att läsa i dator eller mobil”, står det, och det stämmer väl, men inte är det särskilt smidigt i mobilen utan ett anpassat mobilgränssnitt. Ändå är Litteraturbanken något mer användarvänlig än annars lovvärda gamla Projekt Runeberg. Efterfrågan på klassiker på biblioteken går ofta i vågor i takt med att högskolekurser startar och studenterna dyker upp med sina litteraturlistor. Hur trist det än kan vara att läsa Atterboms Lycksalighetens ö på sin dator i faksimil med halvtaskig upplösning kan det nog många gånger vara bättre än inget för en desperat student som blivit utan ett tryckt låneexemplar. Förutsättningen är förstås att bibliotekspersonalen känner till resurserna.

För övrigt – när jag skulle läsa artikeln blev jag störd av tre påträngande bikinibrudsbilder, varav en blinkande. Så jag uppdaterade sidan, alla bikinibrudar försvann, och på reklamplatsen mitt i artikeltexten, där den blinkande bikinibruden suttit, fanns nu George Cloony med en kaffekopp. Han var propert klädd, naturligtvis. Tänk om det alltid var så enkelt att få all störande och stötande kvinnlig objektifiering att försvinna ur ens åsyn. Bara att trycka på F5. Poff!

6 tankar om “LX Litteraturbanken

  1. Trögmaja måste fråga: Menar du att man kan låna all litteratur, inkl kurslitteratur via nätet och läsa på sin läsplatta? (Jag tröstar mig med att jag kan ställa in en respirator varje gång jag inte förstår den ”nya” tekniken, jag är faktiskt inte så dum som jag kan låta ibland…)

    • Varför DN använder ordet ”lån” vet jag inte – eller så är det något jag själv missat. Det är helt enkelt en webbplats där man samlat klassisk svensk litteratur i fulltext. Det är alltså bara att gå in på sidan på sin dator, surftelefon eller surfplatta och läsa. Som på alla andra fulltextwebbplatser är man begränsad av upphovsrättigheterna, så man kan bara lägga ut litteratur av författare som är tillräckligt döda (70 år efter dödsdagen). Vill man läsa ny skönlitteratur, kurslitteratur och annat erbjuder Stockholms stadsbibliotek och många andra bibliotek i landet e-böcker att läsa i dator eller smartphone. Där är det å andra sidan fråga om ett ”lån”, eller vad man ska kalla det. Lånet går ut efter 28 dagar (i allmänhet), men kan då enkelt lånas om. E-böckerna tar aldrig slut i hyllan utan är tillgängliga för alla hela tiden.

  2. Hej, roligt att du använder och uppskattar vår sajt! Håller med om att Atterbom-faksimilet inte är optimalt, men ett tips – öka bildstorleken med siffrorna längst ner till vänster. Jag skulle nog välja storlek 4 eller 5 om jag skulle läsa Lycksalighetens ö på skärmen. Det är fortfarande för dålig upplösning, men det blir lättare att läsa.

    • Halvtaskig upplösning är alltid bättre än ingen text alls. 🙂 Har själv jobbat i flera år med http://www.stockholmskallan.se och vi har pratat en hel del om vilken läsbarhet man ska kunna kräva för att anse att man har tillgängliggjort en text digitalt. I Stockholmskällans databas finns nu allt från OCR-scannad, prydlig text till gamla skrifter i frakturstil som skulle kräva oerhört mycket arbete för att visas i någon annan form än som faksimil. Men oavsett grad av läsbarhet är det en stor vinst att texterna över huvud taget digitaliserats – det finns så mycket spännande litteratur som ligger och samlar damm bara för att få kommer på att fråga efter den. Litteraturbanken gör en insats, Stockholmskällan en annan. Och resten tar väl Google hand om. 🙂

  3. Stockholmskällan är verkligen jättebra, och jag tror absolut att olika projekt kompletterar varandra. Jag antar att de flesta i branschen kommer fram till samma sak: om man ska ha många texter blir det svårt att pressa in alla i samma format, så det kommer att bli variation i kvaliteten. Böckerna är ju också väldigt olika tryckta/bevarade osv.
    Ser att ni har intressanta saker om många av ”våra” författare, måste fundera på hur vi bäst kan länka eller hänvisa till er. Nu dock dags för sömn! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s