MMCCXXI Avjulning

13 januari. Mormors födelsedag och dagen då julen dansas ut. De flesta julprydnaderna har redan dansat ner i källaren, men några är samlade i hallen tills vidare, till exempel de här:

Ett enkelt änglaspel för värmeljus, fast med rävar. Ett rävspel. Julklapp från Jenny F.

Den här lilla träprydnaden kräver en utvikning. Den är tillverkad av någon intagen på Louisiana State Penitentiary, eller Angola Prison, som det kallas, USA:s största högsäkerhetsfängelse, och Sofia och jag fick varsin med olika motiv när vi var på en gudstjänst i Brooklyn Tabernacle för ett år sedan. Pastorn berättade att de hade nära kontakt med fängelset, att många intagna blivit kristna och att alla i kyrkan – och det går in hur mycket folk som helst i Brooklyn Tabernacles lokaler – skulle få varsin träprydnad på väg ut som en hälsning från deras vänner i Angola Prison.

Vi hade hamnat bredvid den här jamaicanska kvinnan, som tog sig an oss på alla sätt och vis, och när gudstjänsten började gå mot sitt slut tog hon snabbt med oss till foajén, så att vi skulle slippa köa för att få våra små presenter.

Nästa julsak är Cheng, som har haft sin plats i soffan från slutet av november, och som köptes i Hongkong i november 2014. Det var på Muji, jag köpte renen och en liten flaska med grapefruktolja och när jag var på väg ut tjöt det i larmbågarna. Något i påsen – oljan, visade det sig – hade fortfarande larmet kvar och Jenny F skrattade högt när vakten med viktig min packade upp och undersökte en vit, lurvig ren.

I badrummet är det skillnad på julprodukter och resten-av-året-produkter. Nu ska de här bort för säsongen. Den ena har jag fått av Jenny F, den andra är ett New York-minne.

Några sådana här har också hängt i badrummet. Presenter från brorsbarnen.

Och så den lilla julkortskörden. Favoriterna är nog det längst ner i mitten, som Andrea i Milano skrev på ett tåg någonstans i Tyskland på väg hem till Italien, och den broderade julgranen, ett otroligt arbetat julkort som bloggaren Surströmmingen (alltså kollegan Helenas mamma) knåpat ihop. De andra korten har alla sina egna förtjänster och jag blev väldigt glad över allihop.

Tråkigast är kanske att även den elektriska adventsljusstaken försvinner nu. Det blir så mörkt och trist där den stod. Samma sak varje år. Vad ska man ha istället?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s