MMLXXXVI Jag är en tjuv av Jonas Karlsson

Jag är en tjuvKunde inte låta bli att sticka emellan med Jonas Karlssons Jag är en tjuv, kurs- och jobblitteraturen sattes på paus under två dagar. Längre tid tar det inte att komma igenom den första Jonas Karlsson-berättelse som man väl får kalla fullängdsroman. Någon har kallat den kortroman, men jag tycker att 230 sidor räknas, trots det i övrigt lilla formatet.

I historien om säkerhetschefen Roland känner man igen en hel del av arbetsplatskulturen från God jul – framför allt i blicken på kollegiala relationer och de överordnades floskler – och personlighetsdrag från figurer i de äldre novellsamlingarna. Vi ska skratta, eller i alla fall le, åt bisarra inslag i vår samtid, det är ett uppenbart syfte, och någonstans innanför det lättsamma berättandet (motståndslöst som mjukglass, som Svenska Dagbladets recensent sa) finns tankar om framgång och misslyckande, ensamhet, utanförskap och vad som händer när vardagens omständigheter plötsligt förändras.

Berättelsens utgångspunkt – den tillbakadragna säkerhetschefens idé att snattare på stormarknaden får välja mellan polisanmälan och att bära en skylt med budskapet ”Jag är en tjuv” – är av det absurda, drastiska slaget, men i förhållande till Jonas Karlssons tidigare berättelser är det mindre skruvat, lägre tempo och inte fullt så pepprat med samtidstypisk dialog. Och ändå. Om ett antal år kan vi nog gå tillbaka till både God jul och Jag är en tjuv och häpna över 2010-talets fraser, idéer och ideal som de visas upp i kraftigt destillerad form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s