MMLXXII Morfar

Möte på Östermalms bibliotek, lunch i Stadsbibliotekets lunchrum, ett meddelande från mamma om att morfar var riktigt dålig, schemaläggning inför eftermiddagens pass, jag skulle börja i Facksal 4, fyllde en kopp med tevatten från kaffeautomaten, tog en tepåse, gick ner till salen, ställde ifrån mig koppen i en hylla bakom disken och glömde bort den, tog en första fråga. Sedan dog morfar.

Strax efter att jag fått meddelandet, innan det hann sjunka in, kom en besökare fram med ett ganska långt ärende. Sedan satte jag upp skylten om att disken är obemannad. Stängde in mig i vilrummet. Ringde mamma. Samlade mig. Gick tillbaka till disken. Upptäckte att jag inte samlat mig ordentligt. Gick till mitt arbetsrum.

En stund senare var det bara att fortsätta med arbetsdagen som vanligt. ”Nu är morfar hemma hos Herren”, hade mamma skrivit. Morfar fyllde 87 i juni och har haft kroniskt ont i kroppen i många år, men jag såg honom inte som särskilt gammal. Jag tyckte inte att han såg så gammal ut. Han läste mycket och även om han ofta pratade om hur ont han hade pratade han också med stor entusiasm om det han läste, alltid med koppling till kyrka, tro och förkunnelse.

Den näst senaste uppdateringen på mormors Facebook-sida handlar om deras 64-åriga bröllopsdag. Den senaste, en dryg vecka gammal, om att hon har en fantastisk man i sitt liv.

Jag skulle kunna fylla mycket utrymme med mammas berättelser om när hon och hennes sex syskon var barn, och mina egna minnen, förstås, även om jag och min familj alltid bott långt från mormor och morfar i Västerbotten.

Nu har inte morfar ont längre. Och så småningom ses vi igen, hos vår gemensamma Pappa.

3 tankar om “MMLXXII Morfar

    • Tack L. Det är fortfarande jättekonstigt att han är borta, så här en vecka senare. Familjen är stor, så det är många som sörjer. Men det betyder också att vi är många kvar i jordelivet – och nu är man påmind om att ta vara på den tiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s