MDCXCI Ukrainakursen är igång

IMG_7357.JPG

Jag räknar ner till tisdagskvällar, då jag får åka ut till universitetet och gå på föreläsningar i kursen ”Ukraina igår och idag”, som nu äntligen har börjat. Förra veckan var det en trivsam introduktionsföreläsning som tog upp smakprov på blandade ämnen – Ukrainafakta i siffror, klimat, export, svenskukrainska beröringspunkter – och det hela var så pedagogiskt och basic att jag satt och hoppades att kommande föreläsningar skulle vara ganska mycket djupare. Nu vill jag ha tillbaka den första föreläsaren. Kvällens pass, om Ukrainas historiska relationer till kringliggande länder, var så snårigt att jag inte bara tappade tråden utan misstänker att det inte fanns någon. Förmodligen hade det att göra med den vanliga missen att ett komplext skeende förenklas genom att de viktigaste punkterna presenteras och de logiska sambanden mellan dem hoppas över. Vet man inget om ämnet sedan innan förstår man alltså ingenting. Men många kursdeltagare är både pålästa och engagerade i Ukrainas sak, det märks tydligt på frågor och kommentarer, och sporrar mig att ta reda på mer. Mina förkunskaper om Ukraina? Närapå obefintliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s