MDCLIX Radiokorrespondenterna på Södra Teatern 1: Proffsen pratar

IMG_6962.JPG

Det här är ett av årets bästa arrangemang. En lång rad proffs på sina respektive bevakningsområden, geografiska och ämnesmässiga, delar med sig, och de gör det gruppvis i trekvartslånga seminarier. En enda korrespondents perspektiv är ju intressant att lyssna på i radio, och här får man tre, fyra stycken åt gången.

Det är tur att allt går att ta del av i efterhand, eftersom seminarierna krockar. De jag valde att gå på hade rubrikerna ”Murar mot migration – Europa och USA stänger in sig”, ”Rysk roulette i Europa – spelet om Ukraina” och ”Världen bara ett klick bort – amatörreportern utmanar proffsen”. Seminariet om migration tog framför allt upp de stora risker flyktingar tvingas ta, hur det ofta slutar i katastrof och hur politiker, polis och andra ansvariga skyller på varandra. Det om amatörjournalistik handlade snarare om lurendrejeri av olika slag, om falska fotografier och lömska lobbyister, vilket visserligen var nog så intressant.

IMG_6958.JPG

Mest såg jag fram emot seminariet om Ukraina. Ovan ses Jenny Sanner Roosqvist (Norden och Baltikum), Daniel Alling (Tyskland), Kristian Åström (ekonomi) och Maria Persson Löfgren (Ryssland), som alla fick representera sina områdens perspektiv på skeendena i och kring Ukraina, vilket hade alla förutsättningar att bli ett nyanserat och upplysande samtal, vilket det på sätt och vis blev, men tyvärr tyckte jag att moderatorn drog ner upplägget genom att ha en humoristisk approach. Många ämnen och sammanhang vinner på att lättas upp, men här blev istället korrespondenterna styrda och avbrutna i onödan, och Ukraina-konflikten i sig bör heller inte skojas bort.

I efterhand lyssnar jag gärna på exempelvis seminarierna ”Miljardärer och oligarker – färre äger mer i finanskrisens spår” och ”Övervakad reporter – om att arbeta i diktaturländer”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s