MDCLVII Bernhoft på Fasching

IMG_6893.JPG

Vilken energi! Killen är ensam på Faschings lilla scen med alla sina tekniska leksaker uppradade framför sig på golvet och en rad instrument, bland annat något slags trimmad ukulele, och spelar in och spelar upp musikens byggstenar som ett enmansband, samtidigt som han håller publiken i sitt grepp med kommentarer – på svenska – mellan och under låtar och plötsliga och oväntade danssteg. Ur The Guardian, från Bernhofts hemsida: ”… what he [Bernhoft] did with those few tools was quite extraordinary. Using them, and via a process of instant recording, looping and layering, he was able to create the sound of a full band – including all the instrumental parts plus backing singers on rich harmonies – and it was all just him.”

Norrmannen med de markerade bågarna var okänd för mig fram till i maj, då jag såg att han skulle komma till Fasching. Egentligen har man ju ingen ursäkt, nog för att musikexporten mellan Sverige och Norge är gravt enkelriktad, men det är ju ingen konst vare sig att söka upp eller lyssna på norska artister, eller nästan vilken nationalitet som helst.

Jag hade inte varit på Fasching sedan ombyggnationen som äntligen tog bort den bortersta delen av galleriet, där borden var placerade så att gästerna knappt kunde se scenen alls, men det är fortfarande en väldigt långsmal lokal. Bernhoft, som skulle ta emot publikens applåder och tjoanden, kommenterade att man behöver ”fish eyes” för att se allihop till höger och vänster. Tidigare har jag bråkat en del, på förhand, för att något av de bättre bland alla bord med mycket varierande sikt, men den här gången chansade jag och hade tur. Jag och Sofia fick det bord på galleriet som står allra bäst inmåttat framför scenen. Undrar hur jag ska bära mig åt för att ha det som permanent plats.

Ett smakprov, slutet av C’mon Talk.

2 tankar om “MDCLVII Bernhoft på Fasching

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s