MCCCXLVIII Inta Ruka och Pieter Hugo på Fotografiska

20131113-003947.jpg
På dagens visning på Fotografiska ingick tre av husets just nu fyra utställningar. Enligt guiden är Inta Ruka något av en publikfavorit, bland alla besökarkategorier. Den lettiska fotografens bilder är förhållandevis små och svartvita och föreställer människor på landsbygden som hon följt från 1980-talet och framåt.

Paolo Roversis bilder tröttnade jag på efter första anblicken, återigen en modefotograf som dels tar reklambilder och dels fotograferar sina modeller utan kläder, och den utställning som finns högst upp i huset, om småjordbruk i Afrika och Sydamerika, slarvade jag igenom efter visningen. Den utställning jag otippat nog fastnade för var Pieter Hugos, sydafrikanen som dokumenterat olika fenomen i sitt hemland och andra afrikanska länder. Bilderna har anklagats för att vara rasistiska och exotifierande, redan innan utställningen öppnade och Fotografiska bara visat upp enstaka bilder i marknadsföringen, men också av besökare i själva utställningslokalen. Jag delade inte den känslan. Bilden av en nigeriansk man med spända muskler och en hyena i koppel gav mig lite tråkiga vibbar när jag såg den utanför sitt sammanhang, redan för ett par månader sedan, men som en del av sviten The Hyena and Other Men var det ett helt annat fotografi.

I det här korta SVT-inslaget berättar Pieter Hugo själv om sina bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s