MCLIII Bruno Liljefors på Waldemarsudde

2013-05-09
Årets första sommardag – kalendermässigt – blev en regnig sådan, och eftersom det lär bli fler i samma stil kommer här ett museitips.

Fram till 25 augusti visas Bruno Liljefors-målningar på Waldemarsudde. Jag och Jenny F var där på Kristi himmelsfärdsdagen, då de flesta verkade anta att det var stängt – vi hade nämligen utställningen för oss själva, trots att det var en för många ledig och museivänlig dag. Stora möjligheter att högt analysera konsten utan att känna sig fånig, med andra ord.

Vi tittade på några rävar och fåglar och katter och passade sedan på att se den film som visas varje timme om Bruno Liljefors liv och verk, skönt långsam, torr och intressant på samma gång och passande för oss som inte var pålästa på Bruno Liljefors som sjuklig gosse, familjefar, konstnär och fotograf. Sedan, efter en fika i Prinsens Kök, gick vi tillbaka och såg resten av målningarna, fler rävar, fåglar och katter, vackra vyer och groteska jaktscener.

Så varför ska man se utställningen? Ska man vara specialintresserad av sekelskiftesrävar? Det första stycket i beskrivningen av Bruno Liljefors konstnärskap på Waldemarsuddes webbplats säger allt:

Bruno Liljefors (1860-1939) betraktas genom sin skarpa naturiakttagelse och kunskap om djurs beteenden som en av de största djurmålarna genom tiderna. [Okej, han var riktigt skicklig och blev en riktig kändis – skäl nog att se hans målningar.] År 1879 skrevs han in som elev vid Konstakademiens principskola och fortsatte därefter, år 1882, till Düsseldorf där han besökte djurmålaren C.F. Deiker och ägnade sig åt studier kring djurmåleri. [Att studera djurmåleri i Tyskland vittnar om ett långt gånget nördskap. Värt respekt.] På sin hemfärd vistades han bland annat i målarkolonin i Grez-sur-Loing i Frankrike, en plats han beskrev i ett brev till akademikamraten Axel Tallberg att den var så pittoresk att han blev illamående. [Bara en sådan sak.]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s