DCCCVIII Mysteriet Ladulås

I dag var det ”Arkeologins dag” i hela landet, och den aktivitet man kunde ta del av här i Stockholms innerstad var en guidad tur kring och i Riddarholmskyrkan, som framför allt rörde öppnandet av Magnus Ladulås grav förra året.


Turen började ute i regnet vid Birger Jarls staty. Vi deltagare huttrade en aning, men guiden här till höger var entusiastisk och drog Riddarholmens historia lite snabbt, om hur den var betesholme till en början för att sedan bli Gråmunkeholmen, där munkarna levde i sitt kloster, numera Riddarholmskyrkan.


På kyrkans södra sida grävde man nyligen upp flera 1300-talsskelett, och vi fick höra om en överraskande skillnad mellan medeltidsmänniskornas kroppar och våra, nämligen att man på den tiden hade mycket mer solida ben, exempelvis lårben, som vägde mer och inte gick av lika lätt som våra. Hade det med kosten att göra? Eller ett fysiskt aktivt liv? Eller spelade det in att man inte hade skor med tjocka, stötdämpande sulor? I lådan hade guiden en skosula från 1300-talet som hittats i Gamla stan. Man kommer en människa ganska nära när man får titta på det som finns kvar av hans eller hennes ena sko. För 700 år sedan trampade en stockholmare omkring på den där skosulan, som man kunde se hade blivit omsydd vid något tillfälle av skomakaren eller skons ägare.


Sedan gick vi in i Riddarholmskyrkan, där man ju måste betala entréavgift, men inte när man går en guidad tur på ”Arkeologins dag”. Det gäller att vara fiffig.


En annan guide – de båda kom från Medeltidsmuseet – berättade om turens huvudperson, nämligen Magnus Ladulås, och vad man kom fram till när man öppnade hans grav. Där nere låg olika skelett i olika kopparskrin, där de lagts vid en gravöppning 1916, och ett av skrinen var märkt med Magnus Ladulås namn. Men skelettet var inte hans. Och inte låg han i något av de andra skrinen heller. Alla dessa personer levde på 1400-talet, kunde man konstatera, alltså 200 år efter Magnus Ladulås.

Tillstånd har sökts för att få gräva upp golvet mellan de två stora gravmonumenten längst fram i kyrkan, varav det ena märker ut Magnus Ladulås grav, för det kan hända att han ligger någonstans nere i backen, bortglömd under de århundraden då andra prominenta personer begravdes där i kyrkans främre del. Men gör han inte det, sa guiden, är han förmodligen borta för alltid.

Mysteriet kan följas på Magnus Ladulås gravöppningsblogg. Och vill man se ett par medeltida skor kan man göra det här i Stockholmskällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s