CCCXX Uppkopplad på ”Nedkopplad”Tonårsmamman Susan Maushart, lika besatt av sin iPhone som barnen var av onlinespel, Facebook och Skype, bestämde sig för att utföra ett experiment – ett halvår i ett skärmfritt hem. Hur det gick beskrivs i boken The winter of our disconnect, eller Nedkopplad, som den nu utgivna svenska översättningen heter. I eftermiddags presenterades boken i ett samtal mellan Susan Maushart och Johanna Koljonen på Kulturhuset, chosefritt inlett med att de båda kommer fram för att ta plats på sina stolar och Johanna måste göra av sin cykelhjälm någonstans. Hon hade tänkt lägga hjälmen backstage, men den lilla scenen bakom Bibliotek Plattan har tyvärr inget backstage, så den fick ligga där framme. Jag gillar det svenska oregisserade sättet.

Susan Maushart berättade om hur hennes tonåringars motstånd mot teknikstoppet yttrade sig och vad de trots allt fick ut av experimentet. Den yngsta dottern blev dramatiskt förändrad när hon äntligen slapp sina sömnstörningar, och sonen använde de vunna fritidstimmarna till att spela saxofon, vilket nu är på väg att ge honom en karriär. Samtalet kom också in på studier som har gjorts på ungdomars förmåga till ”multitasking”, som mediekonsumtion på mer än en skärm åt gången, där det framkommit att de inte är ett dugg bättre på att göra flera saker samtidigt än till exempel föräldragenerationen, och att multitasking, även när det fungerar, inte alls är detsamma som att vara effektiv.

Självklart satt jag med mobilen i knät under hela samtalet och simultantwittrade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s