CCCVIII Brottsstatistik och finkänslighet

Hamnade i en liten diskussion om manliga brottslingar och började leta information på Brottsrummet.se (för ungdomar, Brottsförebyggande rådet står bakom) där man under ”Brott och statistik” kan klicka på frågan ”Är det män som begår de flesta brotten?” och få ett rakt svar. Klickar man däremot på ”Hur många brott begås av människor med utländsk bakgrund respektive dem som är födda i Sverige?” får man följande:

De allra flesta som invandrat till Sverige från andra länder är inte registrerade för brott. Det finns en viss ökning i gruppen utrikes födda som delvis beror på att antalet personer som kommer som flyktingar till Sverige har ökat. Den så kallade andra generationen invandrare i Sverige har visat sig inte lika ofta vara registrerade för brott jämfört med första generationen.

Och så en länk till en Brå-rapport. Jo, det är ju en känslig fråga, men av ett så luddigt svar börjar man ju undra vad de döljer. Allt tyder på en hög siffra – de börjar med att bedyra att det i alla fall inte handlar om 100 %, sedan ett medgivande att antalet är ökande med påföljande förklaring och slutligen kommentaren att ju svenskare de blir desto färre brott begår de.

Jag vet inte hur siffran ser ut, alltså hur mycket vanligare brott eventuellt är bland personer med utländsk bakgrund, men jag tror att fantasin kan skena iväg när man läser utvalda fakta av det här slaget, även om jag inte alls betvivlar Brå:s välvilja bakom formuleringarna. Men man bör istället säga som det är. Jag tror nämligen att det är möjligt att vara sanningsenlig och hjälpligt finkänslig på samma gång. Tala om vad man tror att det beror på och vad man kan göra åt saken. Prata socioekonomisk situation istället för nationalitet. Även om det är onödigt att basunera ut tråkiga brottsstatistiska fakta är det nödvändigt att kunna diskutera dem för att förändra dem.

Uppdatering: Jag vet inte om det är en förklaring till det luddiga svaret eller om det egentligen gör det ännu märkligare. Saken är den att viss statistik, nämligen sådan som rör etnicitet, inte får föras. Mer information på Kriminalvårdens webbplats. Tack, Roberto Ghisler, för upplysningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s