CXII Dagens gladaste nyhet

Sverige svänger om alkoholen. ”Ingen vet riktigt vad det beror på. Men vi ser framför allt att alkoholkonsumtionen har minskat bland män under 40 år”, säger en alkoholforskare i DN-artikeln som finns i ekonomidelen och framför allt handlar om skatt. Alkoholskatt och importregler bryr jag mig inte så mycket om, det enda som räknas är svenskarnas vilja och benägenhet att konsumera alkohol eller att låta bli. Och varför vi gör det. Och hur vi dricker. Och – till syvende och sist – vilka konsekvenserna blir. Även om konsekvenserna har ett samband med vad man är beredd att betala för alkohol och vad man har för åsiker om vad det får kosta så är det inte priserna och skattesatserna som är det intressanta.

Och med det vill jag säga att citatet ovan är dagens gladaste nyhet, för konsekvensen är att jag tryggare kan ta mig hem via Fridhemsplan en fredagskväll. Hurra!

2 tankar om “CXII Dagens gladaste nyhet

  1. Jag är helt säker på att detta är fel. Man har helt enkelt kraftigt underskattat privatimporten och försäljningen av smuggelsprit – de är båda kraftigt utbredda och accepterade idag, på ett sätt som de aldrig har varit förr.

    • Vad som är stämmer i frågan om konsumtion, om den ökar eller minskar, är förstås svårt att bedöma. Jag kan definitivt inte göra det själv. Jag kan bara hoppas, och föregå med gott exempel i vardagen. Det jag är ute efter är det egna valet, och just det här med acceptans, kring alkohol i stort. Sjukvården, de sociala instanserna, hjälporganisationerna och vi som är på väg hem via Fridhemsplan sena kvällar ser alkoholens baksida, men gemene svensk, faktiskt oavsett om han eller hon är en av dem som bevittnar baksidan, har en hög acceptans. Att färre sägs förespråka alkoholförsäljning i den vanliga handeln, och annan statistik som kommer fram i artikeln, gläder jag mig åt och hoppas stämmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s